Zonnepanelen zetten invallend (zon)licht om in elektriciteit. Deze elektriciteit of stroom gebruik je om je elektrische apparaten te laten werken, zoals je droogkast, wasmachine, koelkast, elektrische wagen, …
De elektriciteit die je zelf niet opgebruikt, wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd. Je krijgt hiervoor een vergoeding van je energieleverancier.
Omdat de zon een onuitputtelijke en duurzame energiebron is, zijn zonnepanelen dus een ecologische en financieel interessante investering.
Koppel je hier een batterij, een laadpaal en/of een warmtepomp aan, dan kan je het rendement tot 3 keer verhogen!
Reken je met de huidige prijzen dan ligt de terugverdientijd op minder dan 7 jaar in de meeste gevallen! (gerekend met energieprijzen van 10/2023) Daarenboven zal je huis meer waard zijn. Kopers zijn vanaf nu verplicht om hun nieuwe woning te verbouwen naar een energiepeil D.
Een huis met duurzame technieken zal dit gemakkelijker halen en dus een hogere marktwaarde hebben. Je energiepeil (en dus ook je EPC waarde) van je woning zal immers dalen door deze investering.
Zonnepanelen genereren elektriciteit uit zonlicht, waardoor je minder afhankelijk bent van energieleveranciers en dus je energierekening vermindert.
De initiële investering in zonnepanelen kan snel worden terugverdiend door de besparingen op je energierekening.
Door zonne-energie te gebruiken verminder je de uitstoot van broeikasgassen en draag je bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere energievoorziening.
Zonnepanelen stellen je in staat om je eigen energie op te wekken, waardoor je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnetwerk en eventuele stijgingen in energieprijzen.
Zonnepanelen kunnen het Energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning verbeteren, wat aangeeft hoe energiezuinig je huis is. Een lager EPC peil betekent een energie-efficiëntere woning.
Zonnepanelen kunnen de waarde van je huis verhogen, omdat potentiële kopers worden aangetrokken door de lagere energiekosten en duurzame aspecten van een woning met zonnepanelen.